Wie mij een beetje kent zou het nooit gedacht hebben, maar ik ben in de loop der jaren een ‘expert’ geworden in de hockeysport. Niet als actieve beoefenaar, maar meer op theoretisch vlak. Dat kwam zo.

Als collega’s of secties mij vroegen om hand- en spandiensten te verrichten in de vorm van tekeningen voor een lesformulier of studiewijzer, karikaturen van collega’s, illustraties voor een leerplan, enz. was ik, mits de tijd het toeliet, daarvoor nooit te beroerd (meestal stond daar dan ook een fles geestrijk vocht tegenover). Vooral de sectie lichamelijke opvoeding en met name mijn goede vriend, mede-Bosschenaar en collega lichamelijke opvoeding Harrie Leenaerts waren goeie klanten.

Harrie was, naast het lesgeven, actief als hockeytrainer en ook actief binnen de KNHB.  Samen met de toenmalige bondscoach van het Nationale Heren Hockey Team Wim van Heumen werkte hij destijds aan een handleiding voor training, coaching en begeleiding van jeugdteams. Dit werkje zag het licht in 1980, uitgegeven door de KNHB en ik had de eer dit boekje te mogen illustreren.

1.Omslag boekje

1.Omslag boekje

2.Achterkant boekje

2.Achterkant boekje

3.Boekbespreking

3.Boekbespreking

4.Twee pagina's uit het boekje

4.Twee pagina’s uit het boekje

5.En nog twee pagina's

5.En nog twee pagina’s

6. Bespreking Maandblad Thomas

6. Bespreking Maandblad Thomas

 

Wat later werd ik via Harrie ook benaderd om, samen met Mieke Veltman van de KNHB, een kwartetspel met de titel ‘Hockey, mijn sport’ te ontwerpen en te tekenen waarmee jonge hockeyers iets zouden kunnen leren over spelregels en gedrag op het hockeyveld.

1. Aankondiging kwartetspel

1. Aankondiging kwartetspel

2.Heel het kwartetspel

2.Heel het kwartetspel

3. Het kwartetspel deel 1

3. Het kwartetspel deel 1

4. Het kwartetspel deel 2

4. Het kwartetspel deel 2

Ook voor hockeyclub Zwart Wit uit Breda, waar Harrie toen trainer van was, heb ik hand- en spandiensten verricht op tekengebied.

Zwart Wit 1

Zwart Wit 1

Zwart Wit 2

Zwart Wit 2

Zwart Wit 3

Zwart Wit 3

Verder timmerden Harrie en zijn collega’s als sectie gymnastiek nogal stevig aan de weg: zij hadden een voor die tijd,  vooruitstrevend leerplan en als onderdeel daarvan voor de examengroepen  het ‘SOLO-project’ opgesteld met een keuze uit tal van sportactiviteiten binnen en buiten de school. Voor al die leerplannen, publicaties en artikelen had  ik het genoegen te mogen zorgen voor het illustratie gedeelte. Een greep uit dat werk is hieronder te zien!

SOLO 1

SOLO 1

SOLO 2

SOLO 2

SOLO 3

SOLO 3

SOLO 4

SOLO 4

SOLO 5

SOLO 5

SOLO 6

SOLO 6

SOLO 7

SOLO 7

Artikel SOLO 1

Artikel SOLO 1

Artikel SOLO 2

Artikel SOLO 2

Artikel SOLO 3

Artikel SOLO 3

Omslag brochure 7 jaar SOLO 2001

Omslag brochure 7 jaar SOLO 2001

Waterpolo 2001

Waterpolo 2001

 

 

Reacties op “Collega Harrie en hockey”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Hallo Sjaak,
  Min of meer per toeval kwam ik je blog tegen: “collega Harrie en hockey”
  Met veel plezier en nostalgische gevoelens heb ik alles gelezen en vooral weer bekeken.
  Ja, dat waren nog eens productieve jaren, voor jou en voor mij!!

  hartelijke groet,
  Harrie Leenaerts

  Harrie Leenaerts op 9 maart 2016 om 17:02 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren