Wat blijft het toch leuk als je zo maar weer ineens via Facebook, We transfer of anderszins  een hele boel mooi tekenwerk  van lang geleden, gemaakt tijdens mijn tekenlessen op de KSE, te zien krijgt.  Zo mocht ik onlangs werkstukken ontvangen van mijn oud-leerling Brigitte ‘Brik’ Buiteman.

Daarbij schreef zij me het volgende:

“Hallo Sjaak, tot mijn grote verrassing vond ik, aan de vooravond van mijn verhuizing, nog een map oude tekeningen in de kast. De meesten stammen uit mijn kunstacademietijd maar er waren enkele werken bij die ik op de KSE gemaakt heb.

Op de KSE kwam ik erachter dat ik wel aanleg voor tekenen heb. Op de kunstacademie (Antwerpen en Tilburg) kwam dit ook wel naar voren. Toen ik daarna op de academie van Utrecht belandde merkte ik dat kunstenaar zijn en kunnen tekenen twee heel verschillende dingen zijn.

Mijn tekencarrière stopte daarna en ik hou het tegenwoordig bij tekenen in een dummie en af en toe een muurschildering.  Aan jouw lessen heb ik leuke herinneringen. Met hartstocht en schuim op je lippen verhaalde je over de kunstgeschiedenis. Geweldig vond ik dat.

Over de tekeningen: ik merk dat ik een heleboel werk niet meer heb. Omdat het te groot was of omdat ik er niet trots op was, zeker het eindexamenwerk. Ik kon beter.”

Bepaald niet vrij van zelf-kritiek, die Brigitte. Zij is in 1989 geslaagd voor haar VWO met een keurige 8 voor tekenen (ik heb het nog even gecheckt in mijn agenda van toen), en niet alleen voor haar examencollectie scoorde zij dat cijfer, maar ook het Centraal Schriftelijk Examen Kunstgeschiedenis/kunstbeschouwing.

Dit geconstateerd hebbend kan ik het beste het werk dat ik van haar opgestuurd kreeg (uit VWO2, VWO4 en VWO5)  hieronder laten zien zodat ieder zijn conclusies kan trekken.

Mocht zo’n opdracht al eens op mijn blog besproken zijn, klik dan op de gelinkte titel onder de afbeelding!

Voorstudie selfie als koningin

V5 Voorstudie selfie als koningin

Voorstudie selfie als koningin

V5 Voorstudie selfie als koningin

Brigitte heeft tevens, toen zij in 1986 in VWO4 zat, meegedaan aan het roemruchte tunnelproject, en daar zijn nog foto’s van! Haar ontwerp van een kladschilder in het schandblok  heeft de tunnelmuur gehaald en onder begeleiding van mijn lieve collega zuster Virgo, die toen al lang en breed met pensioen was, hebben ‘Brik’ en haar teamgenoten er iets moois van gemaakt!

Brigitte aan het werk bij het tunnelproject

Brigitte aan het werk bij het tunnelproject

Brik en haar teamgenoten aan het werk met haar ontwerp

Brik en haar teamgenoten aan het werk met haar ontwerp

Voorgaande foto werd ook gebruikt voor de poster van de expo na het tunnelproject

Voorgaande foto werd ook gebruikt voor de poster van de expo na het tunnelproject

Het hele team aan de slag met Brigittes ontwerp

Het hele team aan de slag met Brigittes ontwerp

Het hele team aan de slag met Brigittes ontwerp

Het hele team aan de slag met Brigittes ontwerp

Het eindresultaat

Het eindresultaat

 

 

Reacties op “Brigitte Buiteman: tekenopdrachten op de KSE tussen 1986 en 1988”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Marjolein Buiteman via FB: Mijn zussie! Trots.

  sjaakjansen op 8 mei 2017 om 13:22 uur.

 2. Brigitte via FB:
  Leuk met die toevoeging over het tunnelproject. Een van de leukste dagen van mijn leven!

  sjaakjansen op 8 mei 2017 om 19:52 uur.

 3. Ik herken sommige van je werken gewoon nog, Brik! Alsof er luikjes in mijn geheugen open gaan. Mooie tijd!

  Esther Coumans op 5 oktober 2017 om 20:34 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren