Zoals al eerdere hier en hier op dit blog te lezen viel:  bij mijn buren van Kloostergaard stond afgelopen week een levensgrote replica van de Nachtwacht geëxposeerd. Dankzij het Rijksmuseum in Amsterdam en sponsor Philips heeft dit reusachtig werk daar een paar dagen gestaan.

Natuurlijk was dit een uitgelezen kans om met de Vwo 4 leerlingen met tekenen van de KSE  de Nachtwacht van dichtbij te bestuderen. En dat deden zij, zoals hier al vermeld, op vrijdag 4 september. Tijdens de tekenles  zijn ze bij Kloostergaard langs geweest voor een les kunstbeschouwing op locatie. Al luisterend naar de uitleg van collega Ellis Learbuch, en al tekenend en schetsend is voor de leerlingen dit werk van Rembrandt weer wat dichterbij gekomen. Het Rijksmuseum had bij dit Nachtwachtprogramma een serie workshops op papier gezet waarvan door de leerlingen de onderstaande gebruikt werd.  Alles bijeen een erg leuke en leerzame ervaring en hieronder vind je er nog wat nagekomen beeldmateriaal van!

Workshopopdracht tekenen 'portrettengalerij'

Workshopopdracht tekenen ‘portrettengalerij’

Vwo 4 aan het tekenen

Vwo 4 aan het tekenen

Vwo 4 aan het tekenen

Vwo 4 aan het tekenen

Vwo 4 aan het tekenen

Vwo 4 aan het tekenen

Ook ik mocht, na een aanvankelijk valse start wegens een flinke verkoudheid en daarbij horende stemproblemen gedurende drie dagen (7, 8, en 9 september)  tweemaal daags voor een gemotiveerd en aandachtig publiek een stukje kunstbeschouwing van een half uurtje verzorgen over de Nachtwacht en nog een vijftal andere werken van Rembrandt die, gereproduceerd op ware grootte, eveneens te zien waren. Dit alles uiteraard met inachtneming van de corona regels. Het was erg leuk op deze manier mijn oude stiel van lesgeven weer even op te kunnen pakken, al was er wel een beetje spanning die ik vroeger ook aan het begin van elk nieuw schooljaar had van ‘gaat het me weer lukken?’.

Gelukkig bleek die spanning ongegrond en mocht ik steeds na afloop belangstellende vragen en positieve feedback ontvangen.

Wat ook erg plezierig was om te ervaren en te zien: de hartelijke dagelijkse ontvangst van de projectleider dagbesteding Ingrid van Aalst, die ook onderstaande foto’s gemaakt heeft, en de wijze waarop elke keer het publiek ontvangen werd door het Avoord personeel  met thee, koffie èn een ‘nachtwachtgebakje’ zodat ieder voorzien van een natje en droogje mijn verhaal kon aanhoren. Ik vond het een prachtige ervaring, deze drie dagen, en ben blij en gelukkig dat het allemaal goed verlopen is!
Hieronder nog een filmpje van deze hele happening en een aantal foto’s met ondergetekende in actie!

'Corona-proof' kunst beschouwen

‘Corona-proof’ kunst beschouwen

'Corona-proof' kunst beschouwen

‘Corona-proof’ kunst beschouwen

'Corona-proof' kunst beschouwen

‘Corona-proof’ kunst beschouwen

'Corona-proof' kunst beschouwen

‘Corona-proof’ kunst beschouwen

'Corona-proof' kunst beschouwen

‘Corona-proof’ kunst beschouwen

'Corona-proof' kunst beschouwen

‘Corona-proof’ kunst beschouwen

'Corona-proof' kunst beschouwen

‘Corona-proof’ kunst beschouwen

Reacties op “Terugblik op een weekje Nachtwacht”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Britt Stappenbeld via FB:
    Heel leuk weer opa!

    Sjaak Jansen op 14 september 2020 om 09:16 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren