De afgelopen grote vakantie hebben de collega’s tekenen Richard Rokx en Dave Roelands niet stilgezeten. Een deel van die kostbare vrije tijd hebben zij opgeofferd aan het nalopen en corrigeren van een splinternieuwe digitale methode: ‘De theorie van Tekenen & Media’, geheel ontwikkeld door de sectie tekenen en media van de KSE. 

Vóór de vakantie had de hele sectie tekenen daaraan al hun steentje bijgedragen en ieder lid had een hoofdstuk voor zijn rekening genomen.
Ook ondergetekende heeft in de vakantie een hoofdstuk of twee mogen verzorgen en samen met Richard twee correctierondes over de totale inhoud uitgevoerd om de onvolkomenheden er uit te vissen. Dit schooljaar gaat de nieuwe methode voor het eerst gebruikt worden.

Alle beeldaspecten passeren de revue in deze methode en er is ook een globaal overzicht van stijlen en stromingen uit de kunstgeschiedenis, voor zover die van belang zijn voor het teken- en media-onderwijs op de KSE. Behalve een groot aantal, voor elk thema kenmerkende, afbeeldingen van kunstwerken (waaronder ook erg fraai werk van diverse leerlingen)  bevat de methode  mooie animaties ter verduidelijking van de diverse begrippen. Tevens is elke stijl en stroming voorzien van een animatie waarin je in één oogopslag kunt zien in welke tijd zich e.e.a. afspeelt en welke stroming erop volgt èn eraan vooraf gaat.

Hoewel de methode bestemd is ter ondersteuning van de praktijkopdrachten in de onderbouw, vormt het geheel ook een mooi naslagwerk voor de examenleerlingen uit de bovenbouw. Buiten dat is ‘De theorie van Tekenen & Media’ werkelijk schitterend vormgegeven, zoals op de screenshots hieronder te zien is, mede door toedoen van dit bedrijf wat daarvoor mede zorg gedragen heeft.

Ik ben ervan overtuigd dat mijn collega’s en hun leerlingen de komende jaren veel plezier zullen hebben van dit prachtig stukje werk.

Overzicht

Overzicht

Algemeen

Algemeen

Compositie

Compositie

Vorm

Vorm

Kleur

Kleur

Licht

Licht

Ruimte

Ruimte

Voorstellingsaspecten

Voorstellingsaspecten

Stijlen en stromingen

Stijlen en stromingen

Reacties op “Nieuwe digitale lesmethode op de KSE”

Er zijn al 6 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Monique Pertijs via FB:
  Super!

  Sjaak Jansen op 18 september 2020 om 08:31 uur.

 2. Niets leuker dan werken met je eigen methode, dat weet ik uit eigen ervaring. Risico is dat je er steeds aan blijft sleutelen. Want tja, het kan altijd beter als je het zelf hebt gemaakt. Succes met jullie nieuwe methode. Ik hoor via mijn kleinzoon wel wat de leerling er van vindt .

  Jan Zengerink op 18 september 2020 om 10:35 uur.

 3. Dave Roelands via FB:
  Tof project, en erg tevreden over het eindresultaat.

  Sjaak Jansen op 18 september 2020 om 10:46 uur.

 4. Richard Rokx via FB:
  Erg blij met het resultaat Sjaak.

  Sjaak Jansen op 18 september 2020 om 17:24 uur.

 5. Jacqueline Kleijer via FB:
  Top

  Sjaak Jansen op 18 september 2020 om 21:41 uur.

 6. Bianca Linders via FB:
  Goed werk verricht op mijn oude middelbare school!

  Sjaak Jansen op 19 september 2020 om 09:47 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren