Via Facebook ontdek je vaak leuke dingen. Zo kwam ik er onlangs achter dat mijn oud-leerling (èn die van mijn onvergetelijke collega Michiel EikenaarMichelle Westerlaken onlangs (14 september jl.) afstudeerde voor haar PhD in Interaction Design aan de Universiteit van het Zweedse Malmö ( PhD is de Anglo-Amerikaanse variant op de academische titel doctor. Het betreft dus een research-doctoraat en is in veel landen de hoogste academische graad die iemand kan behalen)  met een heel speciaal afstudeeronderwerp, waarbij haar proefschrift eveneens op een bijzonder originele wijze tot stand kwam.

Haar broer Peter, ook hem heb ik, samen met mijn collega Michiel)  als leerling gehad op de KSE op de Havo (2000-2005), heeft namelijk de fraaie omslag van het proefschrift ‘ Imagining Multispecies Worlds’ verzorgd.  Michelles proefschrift doet het bovendien zonder de overbekende op computer vormgegeven grafieken en schema’s, maar bevat een aantal door haarzelf handmatig getekende illustraties die, vaak samen met een korte geschreven tekst, in één opslag duidelijk maken wat de kern is van het behandelde hoofdstuk.

In het kort gezegd gaat het onderzoek van Michelle over de wisselwerking tussen mens en dier. Hoe in de loop der tijd, mede door traditionele beeldvorming, die relatie zodanig verworden is dat dieren voor velen niet meer dan een ding met hooguit een zekere handelswaarde zijn, en hoe je daar verandering in kunt aanbrengen door op zoek te gaan naar vormen van open en positieve wisselwerking tussen de verschillende diersoorten, waarbij Michelle de mens ook als een van die soorten beschouwt. Zij onderzoekt wat voor rol ‘interaction design’ daarin kan spelen. Doel: het doorbreken van de algemene opvatting dat de diersoort ‘mens’ slechts een overheerser is over andere soorten, en dat communicatie middels ‘interaction design’  kan bijdragen tot een totaal andere onverwachte en verfrissende nieuwe visie op de relatie tussen de verschillende ‘soorten’.

Natuurlijk kan ik in dit bestek niet diep ingaan op het nog veel meer omvattend onderzoek wat Michelle gedaan heeft maar als je belangstelling gewekt is: hieronder vind je een lezing van Michelle waarbij zij helder en duidelijk haar verhaal doet, en hier vind je haar geïllustreerde proefschrift online.

Speciale aandacht zou ik willen vragen voor de handgeschreven epiloog in het proefschrift waarvan het laatste stuk in het laatste plaatje te vinden is.

Hieronder  wat afbeeldingen van de fraaie boekomslag, verzorgd door Peter, en een aantal illustraties uit het proefschrift, gemaakt door Michelle. Ook vind je er dus een filmpje waarop Michelle vertelt over haar opmerkelijke onderzoeken.

Omslag voorkant

Omslag voorkant

Omslag achterkant

Omslag achterkant

Inleiding eerste deel

Inleiding eerste deel

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Inleiding tweede deel

Inleiding tweede deel

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Inleiding derde deel

Inleiding derde deel

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Epiloog

Epiloog

De vers gedrukte scriptie

De vers gedrukte scriptie

Reacties op “Een bijzonder proefschrift van oud-KSE-leerling Michelle”

Er zijn al 8 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Peter Westerlaken via FB:
  Wat een tof artikel

  Sjaak Jansen op 22 september 2020 om 10:33 uur.

 2. Michelle Westerlaken via FB:
  Wat leuk Sjaak! We hebben bij de tekenlessen veel geleerd zie je wel

  Sjaak Jansen op 22 september 2020 om 10:33 uur.

 3. Jacqueline Kleijer via FB:
  Wauw

  Sjaak Jansen op 22 september 2020 om 18:38 uur.

 4. Céline Corsius viafB:
  O wat gaaf!

  Sjaak Jansen op 22 september 2020 om 18:38 uur.

 5. Philip Corsius via FB:
  Héél tof ja, zowel de inhoud als de vormgeving!

  Sjaak Jansen op 22 september 2020 om 19:36 uur.

 6. Ingrid Gommers via FB:
  Ziet er top uit! Leuk zeg, broer en zus!

  Sjaak Jansen op 22 september 2020 om 19:37 uur.

 7. Monique Pertijs via FB:
  Gaaf zeg

  Sjaak Jansen op 23 september 2020 om 13:41 uur.

 8. Luuk Nobelen via FB:
  En de basis is gelegd doorrrrrr…..!

  Sjaak Jansen op 23 september 2020 om 13:42 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren