Mijn oud-leerling op de KSE Céline Corsius was al 22 jaar ziek. In 2018 schreef ik een stukje over haar en haar ziekte en onlangs zette haar broer Philip Corsius ter gelegenheid van ME Awareness day op 12 mei jl. een stuk online waarvan ik hieronder een weergave presenteer. Beluister ook zeker de ontroerende maar ook verbijsterende uitzending van Argos, uitgezonden op 2 september jl..

Philip: ‘In eerste instantie liep mijn zus Céline een infectie op. Ze probeerde daarna haar normale leven weer op te pakken, maar ze herstelde nooit volledig. Daarvoor was ze niet te stoppen. Een energieke meid, altijd zingend en dansend. Daarna kreeg zij het zwaar voor de kiezen, of met andere woorden: na elke inspanning voelde zij zich vreselijk. Haar vroegere energie zou zij nier maar terug krijgen…

In de loop der jaren had Céline steeds meer rust en hersteltijd tussen haar activiteiten door. Het afmaken van de KSE vereiste aanpassingen, want zij was fysiek niet meer in staat om alle lessen bij te wonen. Samen met haar ouders zocht ze naar een remedie of in ieder geval een behandeling ter verlichting van haar klachten. hoewel enkele therapieën aanvankelijk hoop leken te bieden  werd die hoop helaas steeds weer de bodem ingeslagen.


Céline and Company (2011):  Céline Corsius: zang en melodica, Maarten Augustijn: bas, Leroy Carli: gitaar, Dennis van Velthoven: toetsen en Laurens Buijs: percussie, spelen ‘Sir Duke’ van Stevie Wonder.

In die tijd was de diagnose dat Céline leed aan CVS, het chronisch vermoeidheidssyndroom. De artsen beschouwden dit als een mentale aandoening. Met andere woorden: het zou allemaal in haar hoofd zitten. Met de juiste therapie zou ze in staat zijn om haar zogenaamde valse ziekteovertuigingen te overwinnen. Uiteraard onderging zij daarvoor diverse therapieën. Maar het resultaat? Haar gezondheid ging steeds verder achteruit. Het systematisch negeren van de waarschuwingen van haar lichaam dat ze zichzelf overbelastte met alle opgelegde oefeningen en therapieën , zoals werd aanbevolen in die behandeling, had haar energie en conditie nog verder uitgeput.

De toekomst van Céline zag er vervolgens aanvankelijk desondanks rooskleurig uit. Na puur op karakter en dankzij haar intelligentie haar VWO-diploma op de KSE gehaald te hebben was zij aangenomen op het conservatorium te Utrecht en wist een felbegeerde plek te veroveren om een opleiding tot zangeres te volgen. Céline leek haar grote droom te gaan realiseren: ze ging op kamers in Utrecht en op puur wilskracht van start met haar opleiding. Maar haar ziekte maakte het leven erg moeilijk. Ze kon al snel niet meer naar de lessen en haar boodschappen doen en voor zichzelf zorgen.

Omdat ik eveneens in Utrecht studeerde en een kamer in haar buurt had , bracht ik haar vaak de boodschappen die ze nodig had. We hingen dan wat rond op haar kamer en keken samen televisie. Met veel tegenzin en pijn moest ze al snel toegeven dat ze zelfs met speciale regelingen die voor haar waren getroffen op de opleiding, niet in staat zou zijn om door te gaan. Céline leefde haar droom, maar haar ziekte maakte het haar onmogelijk om die droom verder te verwezenlijken.

Tegen die tijd was het voor iedereen die haar kende wel duidelijk dat dit niet iets in haar hoofd was. Ze hoefde duidelijk niet over zichzelf heen te komen en het toch maar te doen, door de pijn heen. Ze was eigenlijk chronisch ziek. Artsen diagnosticeerden haar toen met ME, myalgische encefalomyelitis.

In de jaren daarna is Céline haar leven steeds leger geworden. Zij moest weer intrekken bij haar ouders, die sindsdien voor haar hebben gezorgd. Zelfs het daglicht begon haar te fel te worden.
Als ze wakker is, zijn de gordijnen dicht – alle twee lagen. Iedereen in huis is voorzichtig om geen te harde geluiden om haar heen te maken, omdat ze resulteren in pijnlijke en aanhoudende hoofdpijn. Er is een traplift geïnstalleerd om het mogelijk te maken om naar boven en naar beneden te gaan. Haar ouders doen alles voor haar, want ze is fysiek bijna niet meer in staat om alles zelf te doen, behalve in bed of op de bank te liggen en kleine beetjes tegelijk te eten en te drinken. Er zijn zelfs geen bijzonder diepe gesprekken meer met haar mogelijk , omdat ze simpelweg te veel denkkracht vereisen.

Onlangs , 12 mei 2023, was het ME Awareness Day. Er is veel te weinig bekend over deze gruwelijke, verlammende, chronische ziekte van Céline. Er zijn anderen zoals zij, van wie de verhalen variëren in ernst van de ziekte, maar waarvan de symptomen verder hetzelfde zijn.
Mensen die lijden aan Long COVID melden vaak dezelfde symptomen.
De wereld moet over ME leren. Er moet onderzoek worden gedaan naar ME. We moeten uitzoeken wat de oorzaak is en hoe we het kunnen behandelen en, idealiter, genezen.
Ik wens iedereen die aan ME lijdt het allerbeste. En als één ding voor mij duidelijk is, dan is het wel dat wat er in het hoofd van Céline zit, niets anders is dan bovenmenselijke kracht om dit al zo lang vol te houden. Er is haar zoveel afgenomen door deze wrede ziekte en de wrede realiteit is dat de medische wetenschap nog lang niet zo ver is als nodig is om tot gericht resultaat te komen. Céline, en vele anderen wereldwijd, zijn ernstig ziek. Een breder bewustzijn van wat ME is en de consequenties ervan is een eerste stap. Maar helaas, we hebben nog zoveel meer stappen nodig….’

Tot zover het ontroerend verhaal van broer Philip.


Céline in (toen nog wat) betere tijden (uit 2013): Girl in the City, tribute to Wouter Hamel : duet met papa Lou , gefilmd en gemonteerd door broer Philip. Toen was zij al heel ziek…

Ik schat voorzichtig in dat de kwaliteit van leven van iemand met zeer ernstige ME vergelijkbaar is met die van iemand met terminale kanker of AIDS. Alleen blijft deze situatie bij ME-patiënten soms jaren doorduren, simpelweg omdat de desbetreffende patiënten niet dood gaan.

Het is mij dan ook aan raadsel dat deze groep patiënten zo eenzijdig (‘Het zit tussen de oren’) benaderd  wordt door de medische stand. Natuurlijk, we weten nog niet precies hoe ME werkt, maar wat al wel is komen vast te staan is dat er forse biomedische afwijkingen zijn aan o.a. vaat- en zenuwstelsel. Dit zou toch genoeg moeten zijn om  medici tot andere inzichten te brengen? Om niet nog steeds te blijven beweren dat deze ziekte tussen de oren zit?

Inmiddels is gestart met het ontwikkelen van een nieuwe richtlijn voor de diagnostiek en behandeling van ME/cvs.
Enerzijds lijkt dit hoopvol, want eindelijk komt er meer bekendheid voor ME/cvs. Maar anderzijds valt dit allemaal nog maar te bezien, omdat een deel van de mensen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de richtlijn al jaren pleitbezorgers blijken te zijn van cognitieve gedragstherapie en graded exercise (CGT/GET), twee behandelingen die in het verleden niet alleen niet werkzaam, maar ook schadelijk zijn gebleken voor patiënten met ME/cvs. Céline heeft daar bittere ervaringen mee gehad…

2004

2004: met Viktoria Koblenko (links) en broer Philip (rechts) bij de prijsuitreiking van Expose your talent

2005

2005: Poster voor de film ‘Hoofse Liefde’ met  Céline in een van de hoofdrollen. Gemaakt voor Expose your talent

2005

2005: filmstill uit ‘Hoofse Liefde’ met  Céline in een van de hoofdrollen. Gemaakt voor Expose your talent

Als je mijn blog uit 2018 leest zul je concluderen dat er sindsdien heel erg weinig vooruitgang is geboekt in het onderzoek naar de mogelijkheden tot verbetering van het lot van de patiënten die hieraan lijden. Dat is, hoe triest en bizar dat ook is, gekomen door onderling gesteggel van de psychosomatische lobby die er maar steeds van uit bleef gaan dat het tussen de oren zou zitten , wat geleid heeft tot veel geld- en tijdverlies en dat mag gerust een grote schande genoemd  worden.

Op tweede Pinksterdag van dit jaar kregen mijn vrouw en ik bezoek van Célines vader Lou Corsius. Als geen ander heeft hij jarenlang gestreden voor  een juiste wetenschappelijk onderbouwde benadering bij de zoektocht naar een behandeling van deze afschuwelijke ziekte.

Hij bracht voor ons een cadeautje mee van zijn lieve dochter  en tevens het verdrietige maar o zo begrijpelijke nieuws dat een moegestreden Céline het verzoek gedaan had tot euthanasie.
Hoe goed we dit ook konden snappen, dit nieuws sloeg in als een bom bij ons.

Op 10 augustus jl. liet Céline op haar Facebookpagina dit bericht lezen:’ Nog nooit heb ik zoveel compassie en steun van artsen ervaren als in mijn euthanasie traject.’
Hoe wrang is het om dit te lezen als je de hierboven beschreven situatie in ogenschouw neemt…..

Inmiddels is het gebeurd: op  maandag 18 september  heeft Céline rustig afscheid mogen nemen van dit voor haar zo wrede leven en hopelijk de rust gekregen die zij als geen ander heeft verdiend.

Rust zacht, dappere, lieve Céline.
Vergeten zullen we nooit.
Jouw lieve lichtje zal bij ons altijd blijven branden.
Bij ons op de schoorsteenmantel in de huiskamer maar eens en vooral in ons hart.

Lianne en ik wensen Lou, Iselle, Philip en zijn vrouw Rebecca alle sterkte bij dit grote verlies en hun onmetelijk verdriet.

De ontroerende maar ook verbijsterende uitzending van Argos, uitgezonden op 2 september jl. met daarin een grote rol voor vader Lou en Céline vind je via deze link:
Van hoop tot wanhoop: grote heibel over studies naar ziekte ME – HUMAN – VPRO

Lichtje

Het lichtje van Céline

Reacties op “Dag lieve, dappere, talentvolle Céline!”

Er zijn al 32 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Jeetje. Zeer heftig verhaal. Zeer droevig dat het zo heeft moeten eindigen.
  Gecondoleerd aan alle nabestaanden.

  Als ik over ME lees, moet ik altijd meteen terugdenken aan mijn havo eindexamentijd uit 1994 plus het jaar erna. Ik ben toen 2,5 jaar lang doodmoe geweest, de zweetdruppeltjes vielen tijdens het ontbijt op mijn bord, mijn benen voelden als pap en ik had nergens energie voor.
  Toen ik op zoek ging naar oorzaken (er was toen nog geen internet en google) las ik ook al over ME. Mijn huisarts van destijds dacht ook dat het tussen mijn oren zat, maar voor de zekerheid liet hij toch bloedonderzoek doen. Ik bleek 2 ‘vermoeidheids virussen’ te hebben (gehad) in zware mate. Niet tussen mijn oren dus. Uiteindelijk werd ik na 2,5 jaar na een 6-wekelijkse kuur van een (kort daarna verboden middeltje) ik meen gerovital, weer helemaal beter. De virussen waren helemaal uit mijn bloed verdwenen. Dat was natuurlijk een grote opluchting.

  Maar helaas loopt het dus niet met iedereen goed af. R.I.P.

  Martin op 19 september 2023 om 08:24 uur.

 2. Willemijn Baaijens via FB:
  Jeetje, wat schrik ik hiervan Sjaak. Haar leren kennen tijdens Yam, waar ze haar muzikale talent vol kon inzetten toen zij nog jong was. Ook toen al de strijd gezien en de tomeloze inzet van Lou om een behandeling te vinden. Een sterk team…. wat hebben ze lang gestreden. Ik hoop dat hun inzet anderen in de toekomst wel kunnen helpen…

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 08:42 uur.

 3. Carla Nieuwenhoff via FB:
  hartverscheurend.

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 08:43 uur.

 4. Claudia Lubbers-Lousberg via FB:
  Och, mijn oude buurmeisje. Wat hoorde ik je graag zingen en piano spelen als ik in de tuin zat toen het nog goed met je ging… Veel sterkte

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 08:43 uur.

 5. Wendy Zitter-Oomen via FB:
  Wat intens verdrietig, sterkte !

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 08:44 uur.

 6. Eveline Jansen via FB:
  ❤️

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 08:45 uur.

 7. Jacqueline Kleijer via FB:
  wat verdrietig na zo’n levensstrijd.

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 08:45 uur.

 8. Carmen Klomp via FB:
  Mooi geschreven Sjaak. Eerbetoon.

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 08:46 uur.

 9. Karin Braat via FB:
  Heel veel sterkte voor alle nabestaanden

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 09:25 uur.

 10. Jany Janssen via FB:
  Prachtig eerbetoon Sjaak, ik wens je sterkte

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 11:33 uur.

 11. Addy Feskens via FB:
  Veel sterkte voor allen die haar kenden en wat een mooi geschreven stuk, ik kende Celine niet maar werd er gewoon emotioneel van, wat een dappere strijdbare dame!

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 11:34 uur.

 12. Dineke Kuijstermans van Mieghem via FB:
  Zo ontroerend

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 11:35 uur.

 13. Nicky van Ginneken via FB:
  Onwijs verdrietig dat ik deze aandoening zo weinig erkenning krijgt en het patiënten letterlijk tot het uiterste drijft. Ik wens haar de rust die zij zocht, maar helaas op veel te jonge leeftijd.

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 11:36 uur.

 14. Richard Rokx via FB:
  Dit bijzonder triest verhaal heb je weer mooi verwoord Sjaak.

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 12:03 uur.

 15. Marga Kuipers-Hagemans via FB:
  Heel veel sterkte aan allen die haar lief hadden

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 12:04 uur.

 16. Een mooi eerbetoon.
  Alle familie en vrienden sterkte gewenst!

  Ad Thijs op 19 september 2023 om 12:04 uur.

 17. Rebecca Bouhuijs via Linkedin}:
  Dank je voor dit stuk. Het overlijden van Celine grijpt me enorm aan. Ik kende haar niet persoonlijk maar ze is zeker in de ME community en zoals wij het noemen, een ME warrior. De hele (internationale) community heeft zo met haar mee geleefd in het hele euthanasie traject. Ze was daar op Facebook ook open over. Bij mij nu ook dubbele gevoelens. Ben ‘blij’ dat ze nu haar rust heeft gevonden, de rust waar ze echt naar snakte omdat het lijden niet te dragen was. Blij tussen haakjes omdat het zo ontzettend verdrietig is en frustrerend dat haar leven zo heeft moeten eindigen. Gewoon omdat het er te weinig kennis en te weinig onderzoek naar wordt gedaan. Hierdoor hele schadelijke behandelingen worden toegepast. Mijn gedachten zijn ook nog steeds bij haar en bij haar naasten en iedereen die haar lief heeft. Wij zullen blijven strijden en Celine niet vergeten.

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 13:30 uur.

 18. Anil van der Zee via Linkedin:
  Wat mooi geschreven. Dank u wel! ❤️

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 13:32 uur.

 19. Caroline Claassens via FB:
  Sterkte voor allen die haar lief hebben.

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 13:36 uur.

 20. Ron Schijfs
  Mooi Sjaak❤️

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 17:05 uur.

 21. Maureen Luijkx via FB:
  Wat schrijf je dit bijzonder Sjaak. Ik hoop dat, waar ze ook is, ze rust heeft..
  Door een verhaal als dit laat je haar niet los.. Je leert haar anders vasthouden… Liefs van mij

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 17:06 uur.

 22. Richard via FB:
  kei en keihard. Vind het erg confronterend ook om te lezen daar ikzelf 8 jaar lang zo goed als 24 uur per dag bedlegerig ben geweest. Geen arts wist wat er aan de hand was. Duurde 8 jaar tot aan mijn diagnose. In 2016 in het Radboud UMC werd mij uitgelegd dat mijn kans om nog ook maar een beetje mobiel te zijn/worden en niet in een rolstoel te moeten leven of bedlegerig te blijven ongeveer 10% was ( beter gezegd, de kans is bijzonder klein)…
  Ik kan me zo intens goed inleven wat zij gevoeld moet hebben. Ook ik heb momenten gekend niet meer verder te kunnen (willen wel).. als ik dit dan lees word ik heel stil….
  Mensen hebben vermoedelijk (en gelukkig maar) vaak geen idee hoe alleen/eenzaam zo een strijd is.
  Wat een strijd moet zij geleverd hebben…..
  Ik wens iedereen die haar kende en met name haar naaste familie enorm veel kracht en sterkte toe!

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 17:07 uur.

 23. Ria Metsers via FB:
  Rust voor Céline, maar verdriet voor alle nabestaanden! Heel, veel sterkte!
  Zowel Philip als Céline hebben als kleuters bij mij in de klas gezeten. Het hele verhaal over Céline heeft me erg aangegrepen. Wist helaas niet dat ze al zolang ernstig ziek was.

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 17:10 uur.

 24. Ina de Weert via FB:
  Triest, heel veel sterkte

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 17:11 uur.

 25. Anita Hoffmans via FB:
  Wat erg heel veel sterkte met dit grote verlies

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 17:13 uur.

 26. Jolanda Schoenmakers viafB:
  Mooi geschreven Sjaak

  Sjaak Jansen op 19 september 2023 om 21:18 uur.

 27. Hartelijk dank dat u dit heftige verhaal onder de aandacht brengt. Ik kende Céline niet persoonlijk, maar hoorde haar verhaal van haar vader die sprak op een bijeenkomst over ME in Leiden, alweer jaren geleden, en waar ook de film UNREST gedraaid werd. Ik herkende veel in haar verhaal. Ook tegen mij werd gezegd dat ik niet naar mijn lichaam moest luisteren. De bijdrage van haar vader bij de bijeenkomst in Leiden en het zien van de film heeft mij gesteund en heeft voor mij nog meer bevestigd ‘dat ik niet gek ben’, er is echt iets mis. Het doet mij pijn dat ondanks zijn jarenlange strijd voor erkenning van en goed biomedisch onderzoek naar ME, haar familie en vrienden nu toch afscheid van haar moeten nemen, omdat de hoop verloren raakte en zij zo niet verder kon. Ik begrijp haar keuze heel goed. Ik ben ik gedachten bij haar en haar familie en wens iedereen die haar kende heel veel sterkte toe.

  Mariska op 20 september 2023 om 14:21 uur.

 28. Kris Lauwen via FB:
  Sterkte Sjaak Jansen, zo te lezen en horen was het een prachtige en dappere vrouw

  Sjaak Jansen op 20 september 2023 om 16:41 uur.

 29. Bedankt voor dit mooie stuk, Sjaak. Jullie betrokkenheid bij Céline heeft ze heel fijn gevonden. Ik natuurlijk ook. We hadden haar een veel langer leven in goede gezondheid gegund. Zoals ze eraan toe was, is het toch ook weer goed dat ze er nu van verlost is. We gaan haar vreselijk missen, maar we zijn dankbaar voor al het moois dat we met haar hebben meegemaakt, waarvan je hierboven een aantal prachtige voorbeelden hebt beschreven. Dankjewel.

  Philip Corsius op 21 september 2023 om 09:20 uur.

 30. Een mooi eerbetoon Sjaak! En een onthutsende bekendmaking: welgemeende condoleances voor Lou, zijn vrouw en Philip en zijn vrouw. Ik volgde Lou met zijn gevecht voor een betere behandeling voor Celines ziekte op Linkedin. Nog steeds is blijkbaar niet doorgedrongen dat de cognitieve gedragstherapie geen soulaas biedt, maar eerder het tegenovergestelde. Veel sterkte allemaal, jij ook Sjaak.
  Groet,
  Jan Zengerink

  Jan Zengerink op 21 september 2023 om 12:14 uur.

 31. Lia Boeren via FB:
  Wat n strijd, wat n bikkel met n prachtige stem.
  Verschrikkelijk me.
  Sterkte allemaal.

  Sjaak Jansen op 21 september 2023 om 16:11 uur.

 32. Jeetje Sjaak, hier ben ik even stil van… Ik zat vanaf VWO 4 samen in de klas met Céline en heb haar leren kennen als een ontzettend talentvolle dame vol humor en optimisme, ondanks dat het toen ook al niet zo goed met haar ging. Wat ontzettend vreselijk en oneerlijk. Heel veel sterkte voor alle nabestaanden van Céline.

  Maurie op 7 oktober 2023 om 22:11 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren