‘Het portret’ is de laatste tijd een beetje een ondergeschoven kindje geweest als ik terugkijk op de afleveringen in mijn blog gedurende de laatste tijd. Geheel ten onrechte natuurlijk en daarom is het de hoogste tijd daar verandering in te brengen!

In mijn opdrachten destijds met dit thema ging ik vaak uit van het  ‘klassiek’ zelfportret, expressie van het gezicht  of benadrukte ik de anatomie van het gezicht, maar mijn jongere collega’s en opvolgers Michiel Eikenaar, Richard Rokx en Dave Roelands kozen jaren geleden al voor een totaal andere invalshoek zoals ik in komende afleveringen zal laten zien.
Hieronder een voorbeeld daarvan waarbij je kunt zien dat het portret als tekenopdracht op de KSE veel meer een aanleiding is geworden tot een vrije en vaak expressieve verwerking, vaak gebaseerd en geïnspireerd op een (moderne) kunststroming of op persoonlijke fantasie.
Niet meer het eigen gezicht of de anatomie daarvan stond in deze opdracht op de voorgrond maar meer persoonlijke expressie in de meest ruime zin van het woord waarbij het portret een kapstok geworden is voor een hoogst individuele interpretatie waarbij men zelf de materialen en technieken kiest.

Hieronder een greep uit recent werk van pupillen uit Havo 4 van collega Richard Rokx,  gemaakt in het voorbije schooljaar 2022-2023.

H4 Portret

H4 Portret

H4 Portret

H4 Portret

H4 Portret

H4 Portret

H4 Portret

H4 Portret

H4 Portret

H4 Portret

H4 Portret

H4 Portret

H4 Portret

H4 Portret

H4 Portret

H4 Portret

H4 Portret

H4 Portret

H4 Portret

H4 Portret

H4 Portret

H4 Portret

H4 Portret

H4 Portret

 

Reacties op “Andere kijk op portret door leerlingen van Havo 4”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. René Mensen via FB:
  Dat is heel mooi gedaan zeg. Wat knap. Ik zou er zo enkele aan de muur hangen. Talent gekoppeld aan een goede docent en dan kun je zoiets krijgen.

  Sjaak Jansen op 11 september 2023 om 09:46 uur.

 2. Richard Rokx via mail:
  Prima vakantie, prima start en prima stukje!

  Sjaak Jansen op 11 september 2023 om 09:48 uur.

 3. Richard Rokx, kan het zijn dat ik daar in vwo 2 of 3 in 1985 of 86 les had? Heb de tekeningen geloof ik nog ergens…waar blijft de tijd.

  Otto van Dijk op 11 september 2023 om 22:34 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren