Zoals hier te lezen valt in mijn biografie bij dit blog, ben ik in december 1971 mijn loopbaan als tekenleraar begonnen aan het Stedelijk Gymnasium in mijn geboortestad ‘s-Hertogenbosch. De school was in die tijd gevestigd in een monumentaal 19e-eeuws pand aan het Nachtegaalslaantje, aan de zuidelijke rand van het Bossche centrum.

Het schooljaar daarop verhuisde het Gymnasium, in afwachting van nieuwbouw, naar het voormalig Sint Janslyceum met de ingang aan de pittoreske steeg In den Boerenmouw, midden in het centrum. Ik kwam daar in een abominabel ingericht lokaal terecht, toevallig hetzelfde waar ik als brugklasser van 1C (zie de foto hieronder) op het St.Janslyceum destijds (zo’n 10 jaar eerder) gezeten heb, hutjemutje met 31 klasgenoten,  maar volkomen ongeschikt om als tekenlokaal te gebruiken. De ramen op het zuiden, de ruimte zeer beperkt, twee kraantjes en een wasbak, achterin een metalen stelling om tekendozen en schetsboeken in op te bergen en 4 lange tafels om steeds zo’n 30 leerlingen aan te laten werken. Tel uit je winst, zeker als je weet dat ik aan het Nachtegaalslaantje les mocht geven in een vier keer zo grote, prachtig ingerichte antieke tekenzaal van de Rijks-H.B.S. waarvan het terrein grensde aan dat van het Gymnasium. Het bleek echter een goede leerschool te zijn: ik maakte daar mijn beginnersfouten, maar leerde gaandeweg wel, ondanks de beperktheden van het lokaal, het hoofd boven water te houden en er over het algemeen een bijzonder prettige band op te bouwen met mijn leerlingen, wat je ook terugzag in de resultaten. Hier ,hier en hier tref je zaken aan die ik destijds met de leerlingen van het Bossche Stedelijk ondernomen heb!

Het enige wat uniek en onovertroffen was in dit lokaal was het werkelijk prachtige uitzicht op de noordzijde van het schip van de Bossche trots: de Sint Jan.  Verschillende leerlingen hebben dat uitzicht ook vastgelegd zoals je hieronder kunt zien.

Onlangs kwam ik de andere kant tegen van dit uitzicht: fotograaf  G.J.Dukker had aan het begin van de jaren 70 vanaf de koepel van de Sint Jan, over de pinakels van het noordertransept heen, foto’s gemaakt van het  uitzicht wat hij vanaf die plaats had. Bij inzoomen zag ik daarop dat toenmalig Stedelijk Gymnasium, met op de tweede  verdieping vóór de kapel, met het rechtse raam open, mijn tekenlokaal, waar ik waarschijnlijk op dat moment aan het werk was, want op de parkeerplaats voor de school zie ik mijn lelijk eendje staan.

Om zo, midden in de stad, eerst hier op school gezeten te hebben en dan 10 jaar later in hetzelfde lokaal als beginnend tekendocent aan de slag geweest te zijn mag je natuurlijk wel een bijzonder toeval noemen! Ondanks de slechte voorzieningen heb ik er veel geleerd en mooie herinneringen aan overgehouden!

Klas1C1961 1962

St.Janslyceum mijn klas 1C, 1961-1962

1973 zicht op stedelijk

1973 Zicht op het Stedelijk

1973-zucht-op-het-Stedelijk-vergroting (1)

1973  Zicht op het Stedelijk (1)

1973-zicht-op-het-Stedelijk (1)

1973 Zicht op het Stedelijk (2)

Uitzicht-tekenlokaal-Christoph-Noordzij

Uitzicht-tekenlokaal-Christoph-Noordzij

Uitzicht-tekenlokaal-MarjoleinVermeulen

Uitzicht-tekenlokaal-MarjoleinVermeulen

Uitzicht-tekenlokaal-geschilderd-Michel-Mudde

Uitzicht-tekenlokaal-geschilderd-Michel-Mudde

Uitzicht-tekenlokaal-Gerard-de-Zeeuw

Uitzicht-tekenlokaal-Gerard-de-Zeeuw

Uitzicht-tekenlokaal-Michel-Mudde

Uitzicht-tekenlokaal-Michel-Mudde

 

Reacties op “Van twee kanten bekeken”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Joos Coret (oud klasgenoot van 1C) via FB:
    Altijd leuk Sjaak, die foto van de 1e klas van het Sint Janslyceum. Al bijna zestig jaar geleden….

    Sjaak Jansen op 28 september 2020 om 17:09 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren