Zou het zomaar genetisch bepaald kunnen zijn? ik heb in mijn leven als tekendocent twee ‘koppeltjes’ mogen zien ontstaan, waarvan hij en zij allebei in een van mijn examengroepen tekenen zaten. Hùn kinderen zouden later op de KSE, onder de hoede van mijn voortreffelijke collega’s en ondergetekende, ook weer gaan voor een diploma mèt tekenen in het pakket en daarbij hun ouders op tekengebied naar de kroon steken.

Beide ’tekendynastieën’ zijn al op dit blog ter sprake gekomen: Over de familie Zijffers en hun kroost kun je hier en hier alles lezen, over de familie Gommers is hier al het nodige te vinden. De jongste uit de laatste familie, Romy, blijkt uit te groeien tot een aanstormend talent dat uitblinkt in veelzijdigheid terwijl het plezier voor het vak van haar werk afspat. Ik volgde Romy en haar werk op Instagram al een tijdje toen, tijdens de activiteitenweek 2016, mijn onvergetelijke collega Michiel, die haar toen les gaf in Gymnasium 3, haar aan mij voorstelde tijdens het maken van de Banksy-schilderingen op de gang. Ik ontmoette een enthousiaste slimme meid, die sprekend op moeder Ingrid lijkt, en Michiel vertrouwde me toen al toe dat hij het helemaal zag in haar. Ik was het weer eens een keer helemaal eens met hem.

Intussen heeft Romy eindexamen gedaan met tekenen in haar pakket, heeft zij vervolgens gekozen voor een opleiding aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam, maar besloot na dat jaar te switchen: ‘Ik ben afgelopen jaar begonnen aan de opleiding Grafisch Ontwerpen op de Willem de Kooning Academie. Echter was de opleiding niet wat ik ervan had verwacht. Ik zag mezelf veel liever voor de klas staan dan dagen achter een computer te zitten. Daarom ben ik overgestapt naar de opleiding docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan Fontys in Tilburg‘. 

In mijn tijd had je genoeg aan een middelbare schooldiploma en een bevestigend antwoord op de vraag of je graag tekende om op de Academie te komen.  Vandaag aan de dag moet je een aantal thuisopdrachten (verstrekt door de Academie) laten zien plus een portfolio van een selectie van je werk. I.v.m. Corona moest dat dit jaar digitaal en mag ik je mee laten genieten van het werk wat Romy daarvoor naar Tilburg stuurde. Spoiler alert: ze is natuurlijk aangenomen, maar dat dat geen verbazing wekt zal duidelijk zijn bij het zien van het werk hieronder .

De eerste opdracht betreft een stukje kunstbeschouwing n.a.v. een schilderij naar keuze. Het verbaasde me niet dat zij voor een werk koos van ‘naief’ schilder Henri Rousseau omdat die al eens eerder in haar werk figureerde. Hieronder het desbetreffende schilderij en Romy’s kijk daarop.

Titelblad voor het portfolio van Romy

Titelblad voor het portfolio van Romy

Het schilderij van Rousseau wat Romy bespreekt

Het schilderij van Rousseau wat Romy bespreekt

Kunstbeschouwing

Kunstbeschouwing

 

De eerste praktische toelatingsopdracht betrof een getekend dagboek. Dit was ongetwijfeld een kolfje naar Romy’s hand omdat zij dit al van jongs af  aan doet. Jaren geleden zat zo’n getekend dagboek ook in het lesprogramma voor mijn examenleerlingen zoals je hier ziet.  Hieronder een selectie van de dagboeknotities die Romy maakte. Er zitten ware meesterwerkjes bij!  Volgende keer meer!

Beeldend dagboek

Beeldend dagboek

Beeldend dagboek

Beeldend dagboek: 21 mei

Beeldend dagboek

Beeldend dagboek

Beeldend dagboek

Beeldend dagboek: 24 mei

Beeldend dagboek

Beeldend dagboek: 26 mei

Beeldend dagboek

Beeldend dagboek

Beeldend dagboek

Beeldend dagboek: 27 mei

Beeldend dagboek

Beeldend dagboek: 28 mei

Beeldend dagboek

Beeldend dagboek: 29 mei

Beeldend dagboek

Beeldend dagboek

Beeldend dagboek

Beeldend dagboek: 30 mei

Beeldend dagboek

Beeldend dagboek: 31 mei

Beeldend dagboek

Beeldend dagboek: 1 juni

Beeldend dagboek

Beeldend dagboek

Beeldend dagboek

Beeldend dagboek: 2 juni

Beeldend dagboek

Beeldend dagboek: 3 juni

Reacties op “Romy revisited”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Ingrid Gommers via FB: Wat heb je dat toch weer mooi omschreven! Ben een supertrotse mama

    Sjaak Jansen op 30 juni 2020 om 08:22 uur.

  2. Ad Bertens via FB:
    Heel veel succes!

    Sjaak Jansen op 30 juni 2020 om 11:40 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren