Tijd vliegt, zo merk ik vandaag weer eens temeer, nu ik een stukje schrijf t.g.v. het afscheid van de KSE van duizendpoot Kees Lauwen, docent tekenen, kunstgeschiedenis,  techniek en Science/Steam, iemand die steeds allerlei mooie ideeën had en kansen zag en vooral een heel aardig en beminnelijk mens.

Heel lang geleden, toen ik in 1973 begon aan de Scholengemeenschap Etten-Leur, vroeg mijn toenmaligeKSE-collega Wil Meeuwis of ik misschien zin had één avond in de week een aantal lessen tekenen naar de waarneming (stilleven en portret) te geven aan de leerlingen van de cursus LO-tekenen ( een opleiding die een 3e graads-bevoegdheid opleverde in het voortgezet  onderwijs).  Deze lessen werden gegeven in de tekenzaal van het Withof, de kweekschool die toen nog onder de vleugels zat van de Scholengemeenschap. Het gros van de groep bestond dan ook uit toekomstige onderwijzers die gingen voor een extra lesbevoegdheid. Eèn van die studenten waarmee ik toen kennis mocht maken was Kees. Hij bleek een van de trouwste en meest leergierige leerlingen te zijn, maar zeker ook de meest talentvolle!

Het was dan ook niet meer dan logisch dat Kees doorging met tekenen en na het vervullen van zijn militaire dienstplicht in 1981 als docent tekenen bij de KSE aangenomen werd als tekendocent. In zijn daarop volgende loopbaan is de carrière van Kees vele kanten opgegaan: samen met collega Pieter de Jong heeft hij ervoor gezorgd dat tekenen als examenvak op de Mavo ingevoerd werd, jarenlang heeft Kees ook Havo-eindexamenkandidaten met tekenen in het pakket naar het diploma mogen begeleiden, onder wie mijn lieve dochter en had hij samen met met tekencollega Arno Roks aan de wieg gestaan van het vak techniek dat later via natuurkunde in het vak Science/STEAM zou uitmonden, waarmee de cirkel rond was want STEAM herbergt ook weer aspecten van kunst, tekenen en ontwerpen in zich. En in al die jaren bleef Kees als docent betrokken bij de sectie tekenen als dat zo uitkwam in het rooster.

Kees ontwikkelde de mooiste opdrachten en was altijd op zoek naar nieuwe dingen en niet te beroerd om in allerlei experimenten te duiken. Hij liet leerlingen zeefdrukken, bouwde in het materialenhok een donkere kamer en ontwikkelde en bewerkte foto’s met zijn leerlingen, liep als eerste met een (toen nog) zware videocamera op zijn schouder, monteerde videootjes en was de eerste op de KSE die op een tweedehands oer MAC aan de slag ging. De computer kwam ook altijd prima van pas bij de vaak prachtig door Kees en zijn maat Arno vormgegeven folders, flyers, banners, posters en ander publicaties die in de loop der jaren op de KSE op open dagen uitgereikt werden en te zien waren. Daarbij mogen zeker ook niet de fraaie wandversieringen vergeten worden in de laatst gebouwde leshuizen. Ook als beeldend kunstenaar is Kees actief. Op zijn website zijn zijn fraaie schilderijen te zien en ik ben benieuwd wat er na Kees’ pensioen nog bij gaat komen. In de loop der jaren heeft Kees ook zijn waardevolle medewerking verleend aan de vele grote teken- en schilderprojecten waarmee de KSE naar buiten trad. Het idee voor ‘Van Gogh langs de weg’ om in het Van Goghjaar 1990 grote billboards langs de A 58 te plaatsen kwam uit zijn koker.
Je zult begrijpen dat dit overzicht verre van volledig is en dat de foto’s hieronder mèt de links slechts een topje van de ijsberg zijn van wat Kees allemaal voor de sectie tekenen, de KSE èn voor mij persoonlijk betekend heeft. Toch hoop ik je een beetje een beeld geschetst te hebben van deze goede collega, maar vooral dierbare vriend.

Beste Kees, ik hoop dat je nog vele gezonde jaren mag genieten van je KSE-loos bestaan en dat je als beeldend kunstenaar weer volop verder zult gaan in je ontwikkelingen!

Lees hier wat er in BN/DeStem stond en in de Etten-Leurse Bode over het afscheid van deze vijf collega’s.

1982 Kees helpt een handje in ons nieuwe huis

1982 Kees helpt een handje in ons nieuwe huis

1982 Wervingsposter

1983 Wervingsposter door Kees

amphia 2007

2007 Amphia project met o.a. Kees

2007 Leshuis 6

2007 Leshuis 6 wandversiering door Kees en Arno

2017

2017 Foldermateriaal open dag  door Kees en Arno

Reacties op “Collega Kees gaat met pensioen”

Er zijn al 10 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Pieter Schouwenaars via FB:
  Ook tekenles gehad van Kees Lauwen.. Weet nog wel in tweede klas, cola (of elk ander) blikje pletten en dit natekenen.
  Zeker op de sjaakjansensite is de eerste foto echt goed herkenbaar. Zou hem nu niet meer herkennen. Hoe kannut dat Sjaak Janssen gewoon nog zo herkenbaar is? haha

  Sjaak Jansen op 19 juli 2021 om 08:15 uur.

 2. Maria Simons-gijzen via FB:
  Lekker genieten allemaal!!!

  Sjaak Jansen op 19 juli 2021 om 08:16 uur.

 3. Wim Rommens via FB:
  Lekker genieten

  Sjaak Jansen op 19 juli 2021 om 08:18 uur.

 4. Dorien van Kooperen via fb:
  Och grappig Pieter Schouwenaars! Kees is niets veranderd hoor! Je kunt bijna zeggen geen dag ouder geworden. Ik zal het doorgeven. Ik ben zijn vrouw nl

  Sjaak Jansen op 19 juli 2021 om 09:17 uur.

 5. Dorien van Kooperen via FB:

  Kees heeft altijd met plezier gewerkt en zal zich tot zijn laatste dag inzetten!

  Sjaak Jansen op 19 juli 2021 om 09:19 uur.

 6. Ik kan alleen maar de lovende woorden van Sjaak Jansen beamen.

  Ik heb op de bovenbouw van de havo tekenen en kunstgeschiedenis van hem gehad, rond 1992-1994.
  Inderdaad een aardige, talentvolle en toegankelijke man, die ook didactisch goed was. Wat niet altijd makkelijk was tussen de pubers, wat hem destijds al wat grijze haren opleverde 😉
  Tegen pesters optreden vond hij wel wat lastig, daar was hij de persoon ook niet naar.

  Ik was dan ook positief verrast om Kees in januari 2020 tijdens de open dag nog tegen te komen (toen niemand nog van corona gehoord had). Bleek hij met een soort praktisch programmeren voor kleine autootjes bezig te zijn. Inderdaad een duizendpoot die Kees.
  Hij was een van de weinigen van mijn docenten die nog steeds les gaf na al die jaren. Petje af dat hij het zo lang heeft vol gehouden.

  Ik wens Kees natuurlijk alleen maar alle goeds. Veel genieten. Maar hem kennende, zal hij vast ook na zijn pensioen zeer actief en creatief blijven.

  Kees bedankt!
  (En misschien komen we elkaar nog weleens tegen.)

  Martin op 20 juli 2021 om 08:15 uur.

 7. Goeie herinneringen aan Kees Lauwen. Dat ‘ie een lang en mooi pensioen mag hebben!

  Philip Corsius op 20 juli 2021 om 11:02 uur.

 8. Met Kees was het ook goed reizen naar Rome. Een tiental jaren heb ik dat samen met (o.a.)hem en vele leerlingen mogen doen. Heel veel van Kees geleerd over kunst daardoor. En bovendien Kees kon hele smakelijke verhalen vertellen als de leerlingen (eindelijk) in bed lagen.
  Ik wens Kees een hele fijne pensioentijd toe. En hopelijk tot ziens In Etten-Leur.

  Jan Zengerink op 20 juli 2021 om 16:48 uur.

 9. Willem Nagtzaam via FB:
  Mooi beschreven Sjaak!

  Sjaak Jansen op 20 juli 2021 om 21:28 uur.

 10. Goh, Kees Lauwen al met pensioen. Volgens mij zat ik in een van zijn eerste klassen toen hij begon met lesgeven aan de KSE. Nu sta ik zelf inmiddels al meer dan 20 jaar met veel plezier voor de klas: Design en Visual Arts/Beeldende Vorming aan de International School in Oegstgeest. De lessen van zowel Kees als Sjaak hebben me prachtige voorbeelden gegeven. Zo ook mijn stage aan de KSE enkele jaren later.
  Wat een feestje is deze website. Had ik het maar eerder ondekt….

  Mirian heesbeen op 21 augustus 2021 om 18:25 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren